Мангуш  
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2017 » Березень » 22 » «Непізнана історія мого краю. Досягнення жителів моєї місцевості»
12:07
«Непізнана історія мого краю. Досягнення жителів моєї місцевості»

Анкета учасника

«Непізнана історія мого краю. Досягнення жителів моєї місцевості»

Прізвище, ім’я, по-батькові: Терстуях Діана Юріївна

Дата народження: 08 лютого 2002 р.

Домашня адреса: смт.Мангуш, Мангушський район, Донецька область.

Назва проекту:  «Я повертаю Батьківщині борг» (Мангушський чемпіон – Віталій Папазов).

Використані матеріали: спогади вчителів, тренерів, сучасників, фотоальманах «Северное Приазовье. Портрет современника», інформаційний довідник «Жизнеописание заслуженных греков Украины», учбовий  посібник А.И.Стеценко «Пауэрлифтинг», журнал «Железный мир».

Місце навчання: Мангуська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.. №2.

Класс навчання: 9кл.

Мала академія наук: слухач.

Контактний телефон: +38 098 498 58 51; +38 096 215 86 45

E-mailmangush.shkola2@yandex.ua

 

 Я погоджуюсь на використання моїх персональних даних.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Актуальність теми. Питання фізичної краси тіла, здорового способу життя сьогодні дуже актуальне. Країна потребує здорових, міцних, витривалих чоловіків. Також фізична культура посідає надзвичайно важливе місце в патріотичному вихованні молоді, тому приклад Віталія Папазова, який пройшов шлях від звичайного сільського хлопця до найсильнішого чоловіка планети, а сьогодні своєю працею повертає все, що Батьківщина йому дала, є прикладом для молоді.

Об’єкт дослідженнямешканець Мангуша, багаторазовий Чемпіон світу та Європи В.І.Папазов.

Предмет дослідження –спортивні досягнення нашого земляка.

Хронологічні межі роботи охоплюють  1998 - 2017 роки. Нижня межа обумовлена початком змагань, а верхня – переходом до тренерсько – викладацької роботи.

Мета дослідження - всебічно висвітлити спортивний шлях В.Папазова, як приклад до наслідування, як взірець сили духа, характера справжнього чоловіка, який свій досвід передає вихованцям.Поставлена мета може бути досягнута шляхом вирішення наступних дослідницьких завдань:

  • вивчити джерельну базу;
  • дослідити досягнення спортсмена;
  • розглянути причини і умови, що дозволили досягнути високих результатів.

    Методологічну основу дослідження становлять: хронологічний метод, метод «усної історії». Метод «усної історії» дає змогу проводити збір історичного матеріалу  при особистому контакті з учасниками подій.

    У роботі використані усні джерела, застосована сучасна методика їх обробки.

Практичне значення роботи – результати дослідження мають надати можливість на прикладі В.Папазова долучати молодь до спорту, до здорового способу життя, виховувати прагнення до перемоги, любов і гордість до своєї Батьківщини.

Я повертаю Батьківщині борг

(Мангушський чемпіон – Віталій Папазов)

Картинки по запросу виталий папазов

        Віталій Іванович Папазов - заслужений майстер спорту України, дворазовий чемпіон світу, триразовий срібний призер чемпіонату світу, дворазовий чемпіон Європи, чотириразовий чемпіон Європи серед юніорів, дворазовий чемпіон України, дворазовий володар Кубка України, триразовий рекордсмен світу та п'ятикратний рекордсмен Європи, почесний житель села Мангуш [1]. Кілька років наш земляк виступав за СК «Львів» (спортивний клуб №8, м.Львів), де він познайомився та здружився з відомими спортсменами у світі пауерліфтінгу В.Чала, І.Фридуном, Ю.Заболотним… Його ім'я відоме всім, і не тільки в світі пауерліфтингу, адже Віталій має високий титул найсильнішої людини планети у своїй ваговій категорії. Сьогодні він працює вчителем фізичної культури в школі і займається тренерською роботою з молоддю, прищеплюючи власним прикладом любов до спорту, виховуючи наполегливість, цілеспрямованість. Віталій Папазов учить ніколи не відступати і не здаватися, завжди йти до поставленої мети, домагатися високих результатів і не зупинятися на досягнутому. І це я завжди буду пам’ятати.

          Віталій Папазов народився 26 грудня 1980 року в Україні, в невеликому селищі Мангуш  Донецької області. Ще навчаючись у школі, з   1-го классу, Віталій почав займатися греко-римською боротьбою у тренера В.І.Алтухова  щоб бути в добрій фізичній формі. «Згодом, під час змагань, я став відчувати, що програю в фізичному плані, не вистачає м’язів. Почав тренуватися самостійно - гирі, штанга, біг з вантажем на плечах. Випадково дізнався, що є спортивний зал в підвалі житлового будинку, де хлопців тренує А.В.Котенджі, майстер спорту з пауерліфтингу» - розповів В.Папазов [2]. До речі, в школі Віталій був хорошистом. За словами вчителя початкових класів О.С.Соколової, - «майбутній чемпіон був ще в дитинстві відповідальним, старанним, завжди внутрішньо зібраним. На його слово безумовно можна було покластися»[3]. Це підтверджує вчитель фізики С.В.Олефір: «У школі Віталій відрізнявся від однолітків прагненням домогтися поставленої мети. Він завжди казав, що стане чемпіоном. Ми, вчителі, ставили його як приклад людини слова, що відрізняє справжнього чоловіка. А ще Віталій дуже скромна людина. Ще в 10-му класі, ставши чемпіоном Запорізької області, він ніколи не зазнавався, відмовчувався та ніяковів, а про результати ми дізнавалися від тренера»[4]. З 10-го классу Віталій став по кілька днів на тиждень ходити на заняття з пауерліфтингу, і досвідчений погляд тренера розпізнав у своєму вихованці майбутнього рекордсмена. «Коли Віталій уперше прийшов до спортивної зали, він підкорив усіх нас силою духу, фізичними даними, прагненням перемагати», - згадує А.В.Котенджі [5]. На чемпіонаті України, в березні 2004 року, відбулася подія, до якої  кілька років готувався Папазов і його тренери. Віталій побив абсолютний рекорд світу, який був установлений супер важкоатлетом (вагова категорія понад 125 кілограмів), американцем Біллом Казмайеромще в 1981 році! (Віталію тоді був усього лише один рік від роду). Рекорд Білла становить 1100 кілограмів, а Папазов поліпшив його на 2,5 кілограма, причому, у ваговій категорії до 125 кілограмів. Досягнення Віталія зафіксовано як рекорд України, який перевищує рекорд світу[6]. Від змагання до змагання росли майстерність і показники Віталія Папазова на помості. Чемпіонати Європи та світу з пауерліфтингу проходили в таких далеких від Мангуша країнах і містах, як Акіто-Сіті (Японія), Сиктивкар (Росія), Понтрекс (Франція), а також Південна Африка, США, Словенія, Швеція...[7]. І всюди, на честь спортсмена з Приазовського Мангуша, злітав угору прапор моєї країни, і звучали пророчі слова гімну «Ще не вмерла Україна».

           Викликає повагу, що паралельно зі спортивними досягненнями Віталій досить успішно навчався - він закінчив два ВНЗ, отримав спеціальності вчителя фізичного виховання і економіста. «Тепер моя черга повертати Батьківщині все, що вона дала мені», - говорить Віталій Папазов [8]. І він повертає до сьогодні. У секції пауерліфтингу СК «Мангуш» активно займається 25 чоловік, розділених на дві вікові групи, від 12 до 20 років. Серед учнів моєї школи можна відзначити чемпіонів і призерів Донецької області М.Петрова (10 кл.), А.Зайца (8 кл.), особливо Л.Лисенко (8 кл.), для якого Віталій Папазов є прикладом для наслідування. «Віталій Іванович не тільки вимогливий як тренер, у нього завжди напоготові добре слово, він допоможе порадою, підтримає. Я хочу мати хорошу фізичну форму, продовжувати  вчитися і тренуватися у свого знаменитого тренера. І, звичайно, в особі тренера є стимул – домогтися результатів у спорті», - говорить юний вихованець  Віталія Папазова[9]. Звичайно, молодь дивиться і вчиться на прикладах Віталія Папазова, інших відомих спортсменів Мангуша, чемпіонів світу та Європи Е.Яримбаша, Р.Ворошиліна – вчиться йти до поставленої мети, не відступати перед труднощами, вести здоровий спосіб життя.

       Висновок - я навчаюся в 9-му класі. Добре знаю однокласників і товаришів по школі, які займаються в спортивних секціях, у тому числі й тих, хто займається пауерліфтингом. Написання роботи та участь у проекті «Непізнана історія мого краю. Досягнення жителів моєї місцевості» дозволили мені ближче познайомитися і поспілкуватися з відомими людьми Мангуша,  вчителями та тренерами мого земляка Віталія Івановича Папазова. Завдяки цій роботі, я не тільки буду вести, але  і пропагандувати здоровий спосіб життя. Я пишаюся своєю країною і своїм краєм, які виховали чудову людину, що віддає себе вихованню здорового, без шкідливих звичок, покоління.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ

ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ

1. В.Прядченко. Виталий Папазов: ни года без рекордов [текст] / В.Прядченко // Железный мир.- 2004.-  №4. – с.144-147

2. Папазов В.І., 1980 року народження,смт.Мангуш. Заслужений майстер спорту України. Бесіда тривала 40 хвилин. Запис зроблено 10 березня 2017 р. Записала Д.Терстуях.

3.Соколова О.С., 1959 року народження, смт.Мангуш. Вчитель початкових класів. Бесіда тривала 10 хвилин. Запис зроблено 11 березня 2017 р. Записала Д.Терстуях.  

4. Олефір С.В., 1964 року народження, смт.Мангуш. Вчитель фізики. Бесіда тривала 15 хвилин. Запис зроблено 11 березня 2017 р. Записала Д.Терстуях.  

5. Котенджи А.В., 1964 року народження, смт.Мангуш. Заслужений тренер України. Бесіда тривала 15 хвилин. Запис зроблено 12 березня 2017 р. Записала Д.Терстуях.  

6. В.Прядченко. Виталий Папазов: ни года без рекордов, там же. – с.146

7. Життєпис заслужених греків України  (інформаційно-довідковий матеріал) – Маріуполь.:ФГТУ.2009. – с.363-365

8. Папазов В.І., 1980 року народження, смт.Мангуш. Заслужений майстер спорту України. Бесіда тривала 40 хвилин. Запис зроблено 10 березня 2017 р. Записала Д.Терстуях.  

9. Лисенко Л., 2003 року народження, смт.Мангуш. Вихованець СК «Мангуш», учень 8 кл. Запис зроблено 14 березня 2017 р. Записала Д.Терстуях. 

10. Стеценко А.І. Пауерліфтинг. Теорія та методика обраного виду спорту. [текст]: навчальний посібник / А.І.Стеценко. Черкаси. 2008. – 452с.

Додатки.

1999 рік – Спартакіада України - друге місце, норма МСМК.

1999 рік – чемпіонат Європи серед юніорів (Польща) - друге місце.

2000 рік – чемпіонат України - перше місце.

2000 рік – чемпіонат Європи серед юніорів (Болгарія) - перше місце.

2000 рік – чемпіонат світу серед чоловіків (Японія) - друге місце.

2001 рік – чемпіонат України - перше місце.

2001 рік – чемпіонат Європи (Росія) - перше місце.

2001 рік – чемпіонат Європи (юніори, Франція) - перше місце.

2001 рік – чемпіонат світу (Фінляндія) - перше місце.

2001 рік - турнір «Битва гігантів» (Швеція) - перше місце.

2002 рік – чемпіонат Європи (Швеція) - перше місце.

2002 рік – чемпіонат Європи (юніори, Угорщина) - перше місце.

2002 рік – чемпіонат світу (Словаччина) - перше місце.

2003 рік – чемпіонат Європи (Чехія, юніори) - перше місце.

2003 рік – чемпіонат світу (Данія) - друге місце.

2004 рік – чемпіонат України (Коломия) - перше місце. Результат - 1102,5 кг у ваговій категорії до 125 кг, на 52,5 кг вище за рекорд світу! І на 2,5 кг вище абсолютного рекорду світу за версією IPF.

Список досягнень з навчального посібника Стеценко А.І. «Пауерліфтинг».

 

 

 

Картинки по запросу виталий папазов

Чемпіонат України, 2004 р. Рекорд світу.

 

Картинки по запросу виталий папазов

Швеція, «Битва гигантів», 2001р.

Картинки по запросу виталий папазов

В.Папазов разом із тренерами Л.Котенджи та О.Котенджи.

Картинки по запросу виталий папазов

Чемпіонат світу, Словакія, 2002 р.

Картинки по запросу виталий папазов

На прес-конференції, Маріуполь, 2004 р.

 

Просмотров: 635 | Добавил: Mangus_School | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Вхід на сайт
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Copyright Мангуська ЗОШ №2 © 2024